Tussen Vught en ’s-Hertogenbosch ligt een uniek stukje Nederlandse geschiedenis te wachten op een nieuw bestemming. Na het vertrek van het asielzoekerscentrum staat Fort Isabella leeg, het burgerinitiatief ‘Force Isabella’ is momenteel aan het broeden op een nieuwe invulling. Als betrokkenen bij het burgerinitiatief voelden OOSTZEE ontwerp & omgeving en bureau Haver Droeze zich geroepen om over deze ontwikkeling mee te denken. Wij hebben geconstateerd dat deze ontwikkeling zou moeten beginnen met een ‘Waarom-vraag’.
Van nature hebben we de neiging om als eerste ‘Wat-vragen’ te stellen. Wat doen we met deze plek? Wat kunnen we hier bouwen? Wat voor functies passen hier? Dankzij de huidige economische situatie doen we steeds vaker eerst een stapje terug. Omdat minder ontwikkelingen vanzelf van de grond komen worden er steeds meer ‘Hoe-vragen’ gesteld. Hoe wekken we de interesse voor deze plek? Hoe benaderen we interessante partijen? Wat ons betreft is dat een goede trend, maar desondanks zouden we nóg een stapje terug moeten gaan om bij de kern van de zaak te komen: ‘Waarom’ willen we op deze plek een ontwikkeling op gang krijgen?
Als we ons buigen over deze vraag komen we vanzelf uit op de bijzondere kwaliteiten van deze plek. Ondanks de recente infrastructurele ingrepen blijft de landschappelijk en ruimtelijke duidelijkheid van Fort Isabella uniek in Nederland. Daarnaast vormt de plek een brandpunt van historische gebeurtenissen van nationale betekenis. Wij denken dat de rol van deze plek in onze vaderlandse geschiedenis beter gearticuleerd zou moeten worden. Dat betekent niet dat we simpelweg het Fort in oude staat moeten herstellen, maar we zouden Fort Isabella wel herkenbaar kunnen maken als “Lieux des Memoires”, een plaats van herinnering: dit is de plek waar Frederik Hendrik Den Bosch in nam.